Mitä on itävallansaksa?

Matkaoppaissa kerrotaan usein, että Itävallassa puhutaan omaa murrettaan. Itävallan puhutun saksan ja Saksan saksan eron kuule kyllä, vaikkei osaisikaan saksaa, mutta tarkalleen sanottuna varsinaista Itävallan murretta ei ole olemassa – Itävallassa puhutut kielimuodot kuuluvat suurimmaksi osaksi Baijerin murrealueeseen ja jakautuvat esim. Wienin, Steiermarkin ja Tirolin alamurteisiin. Vähemmän tunnettua on, että myös Itävallan kirjakieli eroaa Saksan kirjakielestä – erot ovat suunnilleen yhtä suuria kuin brittienglannin ja amerikanenglannin välillä. Itävallan saksa on siis saksan kielen itsenäinen variantti

Kyse ei siis suinkaan ole pelkästään paikallisten puhumista murteista, joista ulkomaalaisen ei tarvitse välittää. Tämän huomaa jo ravintolaan saapuessaan – Melanzani, Erdäpfel, Karfiol, Obers, Kren, Fisolen ja Faschiertes ovat kaikki aivan jokapäiväisiä sanoja, jotka ovat käytössä vain Itävallassa – suomeksi munakoisoperunakukkakaalikermapiparjuurivihreät pavut ja jauheliha. Näillä sanoilla on itävaltalaisille jopa niin suuri merkitys, että maan liittyessä vuonna 1995 EU:hun niistä laadittiin ns. pöytäkirja nro 10, jossa taataan oikeus käyttää kyseisiä sanoja niiden saksansaksalaisten vastineiden rinnalla.

Itävallan saksan sanaston erikoisuudet ulottuvat kuitenkin huomattavasti keittiö- ja ruokasanastoa laajemmalle. Erityisen paljon näitä ns. austriasismeja on oikeuden ja hallinnon aloilla – esim. Heidemarie Markhardtin kirjassa ”Wörterbuch der österreichischen Rechts-, Wirtschafts- und Verwaltungsterminologie” selitetään yli 2100 termiä. Monet näistä ovat sellaisia, joita itävaltalaiset eivät itse edes tiedosta austriasismeiksi ja yllättyvät kovasti, kun saksalaiset eivät ymmärräkään heidän ihan yleissaksaan kuuluvana pitämäänsä ilmausta!

Sanaston lisäksi itävallansaksa eroaa saksansaksasta myös ääntämykseltään ja kieliopiltaan (ja puhumme siis koko ajan kirjakielestä!). Tässä ScanLangin tietonurkka-palstalla alkavassa teemasarjassa käsittelemme joitakin itävallansaksan merkittävimpiä piirteitä. Teemasarja on myöhemmin nähtävillä myös partnerimme Eliademyn kurssivalikoimassa.

Kiinnostuitko?

Jos haluaisit kuulla lisää ScanLangin palveluista tai pyytää tarjouksen, ota yhteyttä!

Katso yhteystietomme Pyydä tarjous

Copyright © 2021 ScanLang GmbH